In maart heeft SKW/SKG-IKOB certificatie vier bijeenkomsten georganiseerd over het nieuwe stelsel voor Kwaliteitsborging in de Bouw. Deze bijeenkomsten waren binnen de kortste keren bezet. Zoals eerder toegezegd worden er bij gebleken belangstelling nieuwe bijeenkomsten georganiseerd. Besloten is om op respectievelijk woensdag 19 april en maandag 29 mei twee nieuwe sessies te houden op ons kantoor aan de Poppenbouwing 56. Via ons aanmeldformulier kunt u zich aanmelden. De kosten voor deelname bedragen € 50,19 exclusief BTW.
Van 17.30 uur tot 20.30 uur wordt u volledig bijgepraat over de Wet kwaliteitsborging. SKW/SKG-IKOB praat u bij over de borging van uw eigen werk of dat van derden, de beschikbare borgingsinstrumenten, de rol van certificatie en de impact op uw bedrijf. Wilt u een sessie organiseren voor uw brancheorganisatie of “in company” voor uw eigen medewerkers en relaties, neem dan contact met ons op.
De wet kent een aantal uitgangspunten:
Het zwaartepunt verschuift van in principe voldoen aan het Bouwbesluit op basis van een plan, naar voldoen aan de Wet bij oplevering. Een systeem dat meer dan een eeuw bestaat kantelt. Niet langer de gemeente is verantwoordelijk dat aan de eisen van de Wet wordt voldaan, maar de betrokkenen zijn het zelf. Volgens het principe: high trust, high penalty. Immers, als het bouwwerk niet aan de Wet voldoet, mag het niet in gebruik worden genomen. Het betekent een andere invulling van ieders rol. Iedereen zal worden aangesproken op zijn eigen deskundigheid. De aannemer die talloze besluiten moet nemen tijdens de bouw, zal zich er rekenschap van moeten geven dat de door hem gekozen oplossing aan de wet voldoet; de architect moet een plan getekend hebben dat voldoet aan de wettelijke vereisten, naast natuurlijk de bovenwettelijke, private, eisen die door de opdrachtgever gesteld worden. De kwaliteitsborger moet zijn toezicht zo organiseren dat voor alle risicovolle aspecten maatregelen worden genomen om deze risico’s te ondervangen. Daartoe moet hij een risicoanalyse maken. Hierbij is het handig als hij weet, en er op kan vertrouwen, dat het planontwerp/bestek aan de Wet voldoet. Of hij moet het zelf - laten - controleren. Kortom, ook de kwaliteitsborger zal (moeten) samenwerken met anderen om het hele traject soepel en zo snel mogelijk te kunnen laten verlopen. Hoe beter de kwaliteit van het plan; hoe beter de aannemer; hoe beter de risico’s ondervangen worden. Met als resultaat minder controle op de bouwplaats. Het leidt tot meer samenwerking en afstemming. Immers iedereen weet dat het ontwerpen van een gebouw een andere tak van sport is dan het bouwen van datzelfde gebouw. Maar de kwaliteitsborger moet onafhankelijk zijn, hoe kan hij de ander partijen er bij dan betrekken?
De Wet stelt dat alleen kwaliteitborgers die - objectief aangetoond - werken conform door de Toelatingsorganisatie erkende kwaliteitborgingsinstrumenten, de Verklaring mogen afgeven. Maar de Wet regelt ook dat de kwaliteitborger gebruik mag maken van door hem vertrouwde kwaliteitssystemen die een aannemer, constructeur, bouwfysicus of architect zelf hanteert. Hij kan echter niet zijn verantwoordelijkheid voor de af te geven Verklaring verleggen. De nieuwe Wet biedt dus mogelijkheden om ook beoordelingen van eigen kwaliteit door voornoemde partijen, bij de werkprocessen van de kwaliteitsborger te betrekken. Het verlaagt de kosten voor de kwaliteitsborging en draagt er toe bij dat het bouwproces soepel verloopt. De kwaliteitsborger zal criteria moeten hanteren om de kwaliteit van het “eigen werk” van bijv. de aannemer of de architect te kunnen beoordelen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. We leggen u ze graag uit.
Wilt u meer weten over dit onderwerp of u aanmelden voor certificatie? Neemt u dan contact op met Willem Englebert: skw@skw-certificatie.nl
T 088-2440123
E skw@skw-certificatie.nl
Bezoekadres
Poppenbouwing 56
4191 NZ Geldermalsen
Postadres
Postbus 202
4190 CE Geldermalsen
Volg ons op Twitter
Volg ons op LinkedIn